Geldi, gelecek derken Youtube’un reklamsız abonelik servisi Youtube Red, Ekim 2015’te devreye girdi ve şu anda 4 farklı pazarda kullanımda. Ülkemiz bu 4 pazardan (Avustralya, Meksika, Yeni Zelanda ve ABD) biri değil ama dün Youtube uygulaması üzerinden aldığım bir teklifle Youtube Red’i kullanmaya başlayabildim.
Youtube Red, aslında ilk olarak Youtube Music Key adıyla Ekim 2014’te tekil bir servis olarak karşımıza çıkmıştı. 2015 sonunda tanıtılan Youtube Red ise Youtube Music uygulamasınının yanında Youtube Kids, Google Play Müzik ve genişletilmiş Youtube deneyimini bir arada sunuyor.
Aslında daha önce yine Youtube Android uygulaması üzerinden aldığım teklifle de abone olmayı denemiştim. Fakat ülke kısıtlaması nedeniyle başarısız olmuştum. Dün gelen teklifse bu konuda bir sınırlama getirmedi ve kredi kartı bilgilerimi girerek 30 günlük deneme aboneliğimi başlatabildiğim.
Youtube Red, uygulaması aylık 9,99 dolarlık abonelik ücreti istiyor ve normal Youtube uygulamasından farklı olarak reklamsız video, çevrimdışı video izleme ve arka planda video oynatma gibi işlevsel özellikler sunuyor. Ayrıca Youtube Red Originals adı altında sadece Youtube Red abonelerinin izleyebileceği profesyonel yapımlara erişim şansı sunuyor.
Youtube’un Türkiye’de ne kadar çok kullanıldığı malum ve Google’ın Türkiye’de Youtube Red’i test etmeye başlaması sürpriz sayılmaz. Bu teklifin sunulduğu ilk ve tek kişi olmadığım ve Youtube Red yardım sayfalarının Türkçe’ye çevrildiği de düşünülürse önümüzdeki aylarda Youtube Red’in Türkiye’de resmi olarak açılacağını düşünmek de sanırım yanlış olmaz.
Şahsen Youtube Red, benim ihtiyacını çektiğim özellikler sunuyor. Fakat 9,99 dolarlık ücretin Türkiye şartlarında tutmayacağı konusunda sanırım hemfikiriz. Diğer yandan şu anda Youtube Kids ve Youtube Music uygulamalarına ülke sınırlaması nedeniyle erişemiyorum.
Diğer yandan Google, söz konusu ülkelerin dışına çıkıldığında videoları çevrimdışı kaydedilemeyeceğini ve arka planda oynatılamayacağını söylüyor. Aynı şekilde ‘reklamları da gösteririm’ diyor. Söz konusu ülkenin dışına çıkmadan önce kaydettiğiniz çevrimdışı videolara erişim hakkını da 30 ile sınırlı tutuyor.
Siz de Youtube uygulaması üzerinden bir teklif gelecek olursa değerlendirebilir ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Google’ın (Youtube’un) yakın zamanda resmi bir duyuru yapıp yapmayacağını da beklemeye devam ediyoruz…
Kaynak: Webrazzi