Teksas Üniversitesi’ndeki bilim insanları bugüne kadar yapılmış en küçük, en hızlı ve en uzun süre çalışabilen sentetik motoru yapmayı başardılar.
Bu motor bir tuz tanesinden 500 kat daha küçük. Ancak bir jet motorunun dönüş hızında 15 saat aralıksız çalışabiliyor. Ekibin geliştirdiği nanomotor‘un, yakın gelecekte kanser ve diyabet gibi, hücrelere doğrudan ilaç aktarımı gerektiren hastalıklarda ilaç salım sistemlerinde kullanılması hedefleniyor.
Bundan 5 – 10 yıl önce ‘tuz tanesinden 500 kat küçük çalışabilir motor üretilebilir mi acaba?’ diye bir soru sorsaydık, muhtemelen gülerek ‘tabii ki hayır’ cevabını verirdiniz. Teksas Üniversitesi araştırmalar yapan bilim insanları, bunu gerçekten de başardılar. Motor, bu zamana kadar yapılmış en küçük, hızlı ve uzu süre çalışabilen motor olma özelliğine sahip.
Bir jet motorunun dönüş hızında (dakikada 18 bin devir hızla), 15 saat boyunca aralıksız olarak çalışabilen motorun yakın gelecekte kanser ve şeker hastalığı gibi hücrelere direkt ilaç aktarımının yapılması gereken hastalıklara, ilaç salımı için kullanılması bekleniyor.