YouTube, Facebook, Twitter ve Microsoft, sitelerine yüklenen ‘terör’ yanlısı içerikleri tespit etmede işbirliğine gidiyor.
Teknoloji devleri YouTube, Facebook, Twitter ve Microsoft sosyal paylaşım sitelerindeki ‘aşırıcı ve terör yanlısı’ içeriklere karşı ortak hareket etme kararı aldı. Şirketler, sitelerindeki sakıncalı içeriklerin ‘dijital parmak izlerini’ paylaşacakları ortak bir veri tabanı oluşturup, tespit ettikleri içeriklere karşı diğerlerini uyarabilecek.
İçeriklerin özgün verilerini barındıran, bir nevi ‘dijital parmak izi’ olarak adlandırılabilecek hash verilerini barındıracak bu veri tabanına sakıncalı içerikler eklenecek. Ancak bu sistem içerikleri otomatik olarak silmeyecek, sadece yöneticilere haber verecek.
Şirketlerin Salı günü yayınlanan ortak bildirisinde, “Bu işbirliğimizin, giderek küreselleşen bir sorun olan ‘terör unsurları’ barındıran içeriklere karşı mücadelemizde verimliliği artırmasını umuyoruz” denildi. 2017’de başlayacak işbirliği projesine zamanla yeni şirketler eklenebilecek.
Hükümetlerden baskı
Sosyal medya şirketleri sakıncalı bulunan içeriklerin kaldırılması söz konusu olduğunda genelde kendi şirket politikalarını esas alıyor. Pek çok platform, kullanıcıların kendi kendilerini yönetmesine izin veriyor. Yani bir içerik çok sayıda olumsuz oy veya şikayet alırsa otomatik olarak siliniyor veya gizleniyor. Ancak son dönemde giderek artan ‘terör propagandalarına’ karşı hükümetler, bu içeriklerin kaldırılması için şirketlere yoğun baskı uyguluyor.
Twitter, sadece Şubat – Ağustos ayları arasında 235 bin hesabı dondurdu, sakıncalı içerikleri gözden geçiren ekibin personel sayısını da ciddi biçimde artırdı.
Kaynak: Reuters